Architecture firm Praud decided upon an interesting approach when commissioned to build a home near Seoul, South Korea. To ensure its clients could enjoy a choice view of a nearby lake and catch all available southern sunlight despite the hilly landscape, the firm tilted a section of the home upwards – thus inspiring the name Leaning House.

Somewhat reminiscent of the ZEB Pilot House in the way in which it tilts, Leaning House doesn't, alas, sport any green features whatsoever. The home is clad in zinc and takes up a physical footprint of 96 sq m (1,033 sq ft) on a plot measuring 482 sq m (5,188 sq ft). Its overall design is simple and comprises two boxes: one horizontal, and another that tilts upwards and cantilevers over the main body of the structure.

NEW ATLAS NEEDS YOUR SUPPORT

Upgrade to a Plus subscription today, and read the site without ads.

It's just US$19 a year.

UPGRADE NOW

The tilting design offers the benefit of creating a small shaded terrace area towards the front of the home, though also appears to limit the available sunlight in the ground floor living area too.

The interior layout is largely open-plan and comprises a family room, living room, kitchen and terrace on ground floor, while the mezzanine sports a reading room, library, bedroom, and bathroom. Finally, some stairs lead to a master bedroom, bathroom, and balcony, from which that all-important lake view can be appreciated.

Leaning House was completed earlier this year.

Source: Praud

View gallery - 20 images