Green-roofed shopping center to evaporate into Lyon

6 pictures

MVRDV says its design is aimed at better integrating the Part-Dieu shopping center with the surrounding ...

MVRDV says its design is aimed at better integrating the Part-Dieu shopping center with the surrounding urban fabric (Credit: L'Autre Image) View gallery (6 images)

Following on from its work on the Markthal in Rotterdam and the Chongwenmen M-cube in Beijing, MVRDV has unveiled plans for another retail-focused project. As you might expect, the design for La Part Dieu is both visually and spatially exciting, with an evaporating façade and a new public roof garden.

La Part-Dieu shopping center is located in Lyon, France. Having been in need of a major renovation, MVRDV says the subsequent design is aimed at better integrating the building with the surrounding urban fabric.

"The redevelopment of the Part-Dieu commercial center is an opening act towards the city," explains MVRDV co-founder Winy Maas. "The formerly enclosed and defensive block is peeled open and thus becomes a place for the public to inhabit. It becomes part of the city."

The redeveloped center will house of a mixture of commercial, leisure and newly-created public spaces, while seeking to pull through the identity of the old building via a refurbished façade. Panels that are part of the existing façade will be given a dirt-repellant white coating to give them a lasting refreshed look and they will be redistributed around the design. The revised pattern will be stretched across new extended sections of the building and will "evaporate" at the entrance.

The extended sections will restructure the center, opening it up to the street and increasing its size to the tune of 32,000 sq m (344,000 sq ft) of new gross lettable area, as well as adding new public spaces. The lower levels of the complex will house retail units, while the upper levels will be home to restaurants, a cinema and space for car-parking.

A large roof garden will also be added to the center, with rooftop facilities reconfigured to make space for it. There will be a series of large terraces and green sections, all of which will be publicly accessible from the street.

"The terraces turn the vast roofs of the shopping centre into open, green space in which the public can meet and relax; a quality that is currently missing in this area," says Maas. "By rearranging the program, we create an urban platform that is somewhere between tranquil park and vibrant market square, recreating an atmosphere inspired by the Lyon river side."

MVRDV won the competition to design La Part-Dieu shopping center in 2013 and the designs were announced earlier this week.

Source: MVRDV

View gallery - 6 images
Show 1 comment

Recommended for you

Latest in Architecture

Editors Choice

See the stories that matter in your inbox every morning