Architecture

Neuroscience center's design informed by the cerebral cortex

Neuroscience center's design i...
Neuro will feature multiple terrace areas and green roof areas that are open to visitors and staff
Neuro will feature multiple terrace areas and green roof areas that are open to visitors and staff
View 7 Images
Neuro will feature generous glazing, which will be covered with a metal mesh to ensure the sun doesn't shine too brightly inside
1/7
Neuro will feature generous glazing, which will be covered with a metal mesh to ensure the sun doesn't shine too brightly inside
Neuro will measure 20,000 sq m (roughly 215,000 sq ft) and comprise six floors
2/7
Neuro will measure 20,000 sq m (roughly 215,000 sq ft) and comprise six floors
Neuro will feature multiple terrace areas and green roof areas that are open to visitors and staff
3/7
Neuro will feature multiple terrace areas and green roof areas that are open to visitors and staff
Neuro's interior layout will be centered around a large atrium area that will be topped by a skylight
4/7
Neuro's interior layout will be centered around a large atrium area that will be topped by a skylight
Neuro will contain an interactive public exhibition and presentation area where visitors can learn about the hospital's latest notable research and findings
5/7
Neuro will contain an interactive public exhibition and presentation area where visitors can learn about the hospital's latest notable research and findings
Neuro will feature an interior courtyard area that includes some trees and other greenery
6/7
Neuro will feature an interior courtyard area that includes some trees and other greenery
Neuro's rooftop terrace will be accessible and visitors will be able to gaze down through the skylight into the interior below
7/7
Neuro's rooftop terrace will be accessible and visitors will be able to gaze down through the skylight into the interior below
View gallery - 7 images

High-profile firm Bjarke Ingels Group (BIG) has revealed its design for a cutting edge new neuroscience center in Denmark. Named Neuro, the building will bring together psychiatry and neuroscience research under one roof and feature a clever interior layout that the company likens to the folds of the cerebral cortex.

Neuro will measure 20,000 sq m (roughly 215,000 sq ft) and consist of six floors, and will connect with the existing campus of the Aarhus University Hospital.

Visitors will access the building through a reception area, into a large central atrium which will contain an interactive public exhibition and presentation area displaying the hospital's latest notable research and findings. From here, they will then be able to head to one of the clinics upstairs, a nearby café, or several publicly accessible terraces.

It's hoped that the cerebral cortex-inspired interior layout will encourage collaboration and inspiration between different groups of scientists, as well as increase light inside and make it easier to get around.

Neuro will contain an interactive public exhibition and presentation area where visitors can learn about the hospital's latest notable research and findings
Neuro will contain an interactive public exhibition and presentation area where visitors can learn about the hospital's latest notable research and findings

"The brain is the most complex organ in the human body," said Bjarke Ingels, BIG founder. "Our design for the new Danish Neuroscience Center in Aarhus, replicates the most essential feature of the brain – the gyrification – to create more connections and space within limited confines. The building folds bring light, lots of new pathways and green pockets into the hospital making nature and biodiversity part of the hospital's research and the healing journey of its patients."

The project is slated to receive a Danish green building standard and does have some thought paid to reducing energy use. Generous glazing will maximize daylight inside, but a metal window mesh will ensure sunlight doesn't unduly warm the interior. Timber will be used during construction, there will also be a focus on natural ventilation, and every office will boast its own outdoor terrace area. Additionally, there will be green roof areas and some greenery planted inside.

Neuro recently received funding and is going forward. It's expected to be completed in 2026.

Source: BIG

View gallery - 7 images
2 comments
2 comments
paul314
I hope this works. If it doesn't, it will be another one of those hospitals where it's impossible to find your way to the department you need.
ljaques
So, there is grass planted in human cerebral cortexes, which inspired these buildings, Bjarke?
"Visitors will access the building through a reception area, into a large central atrium which will contain an interactive public exhibition and presentation area displaying the hospital's latest notable research and findings." Is this in lieu of a you-are-here map? Dear paul314 may be right.