Copper huts proposed for Canadian golf resort will "disappear" over time

16 pictures

Canadian architectural studio MU has proposed the construction of approximately 50 triangular luxury huts as part of the Bigwin Island development in Ontario, Canada

View gallery - 16 images

Canadian architectural studio MU has proposed the construction of approximately 50 triangular luxury huts as part of the Bigwin Island development in Lake of Bays, Ontario, Canada. The "Giants of Bigwin" competition entry features a collection of private retreats dedicated to guests of the esteemed Bigwin Golf Club. Measuring between 1,200 and 1,500 square feet (111 and 140 sqm), the huts are designed to eventually blend into their leafy surrounds.

Inspired by the Native American peoples of the land, the unique design of the cabins resembles Amerindian teepees and features a wooden triangular structure, which rests on pillars and is slightly raised above the ground. Built with steel anchors, wooden composite materials and a series of glass and insulated panels, the facade is clad with copper strips, which will oxidize over time and gradually turn green. This is intended to have a disappearing effect on the units as they eventually blur into the surrounding landscape.

The interior design stretches over three levels and includes open space living combined with private outlooks onto the natural scenery. Connected by a central spiral staircase, the units feature two bedrooms, two bathrooms, designer kitchen, open plan living and dining area complete with open fireplace.

"The design proposal with its various volumes of different sizes and functions can be combined in a multitude of ways, [adapting] to the needs of the client and allows a high degree of personalization," say the designers. "For example, it is possible to attach a terrace, a garage for two golf carts or an additional bedroom. Smaller base units consisting of only one bedroom are [also] ideal for renting out."

The individual units are designed to be entirely prefabricated off-site and installed on-site, so as to avoid impact on the natural landscape.

[UPDATE Feb. 25/15: The winning entry in the competition ended up coming from MacKay-Lyons Sweetapple Architects, not MU]

View gallery - 16 images

Top stories

Recommended for you

Latest in Architecture

Editors Choice