Architecture

Greenery-filled concrete house keeps owners naturally cool

Greenery-filled concrete house...
Binh House's greenery shades the home and its layout creates a stack effect, where air is drawn inside for improved ventilation
Binh House's greenery shades the home and its layout creates a stack effect, where air is drawn inside for improved ventilation
View 20 Images
Binh House has a total floorspace of 233 sq m (2,507 sq ft)
1/20
Binh House has a total floorspace of 233 sq m (2,507 sq ft)
Binh House was completed in 2016
2/20
Binh House was completed in 2016
Binh House has lots of greenery on the inside and outside
3/20
Binh House has lots of greenery on the inside and outside
Binh House's gardens include a vegetable garden and fruit garden
4/20
Binh House's gardens include a vegetable garden and fruit garden
Binh House's jacuzzi area
5/20
Binh House's jacuzzi area
Binh House's greenery shades the home and its layout creates a stack effect, where air is drawn inside for improved ventilation
6/20
Binh House's greenery shades the home and its layout creates a stack effect, where air is drawn inside for improved ventilation
One of Binh House's bedrooms
7/20
One of Binh House's bedrooms
Binh House has a total floorspace of 233 sq m (2,507 sq ft)
8/20
Binh House has a total floorspace of 233 sq m (2,507 sq ft)
Binh House's service areas, like the kitchen, bathrooms, stairs, and corridors are located in the west to limit heat exposure in more important areas, like bedrooms and living room
9/20
Binh House's service areas, like the kitchen, bathrooms, stairs, and corridors are located in the west to limit heat exposure in more important areas, like bedrooms and living room
Binh House's small courtyard garden
10/20
Binh House's small courtyard garden
Binh House's bathroom
11/20
Binh House's bathroom
Binh House is located in Ho Chi Minh City
12/20
Binh House is located in Ho Chi Minh City
Binh House is mostly constructed from concrete
13/20
Binh House is mostly constructed from concrete
Binh House's design offers a visual link to other areas of the home
14/20
Binh House's design offers a visual link to other areas of the home
Binh House's living room
15/20
Binh House's living room
Binh House's dining room
16/20
Binh House's dining room
Architectural drawing of Binh House
17/20
Architectural drawing of Binh House
Architectural drawing of Binh House
18/20
Architectural drawing of Binh House
Architectural drawing of Binh House
19/20
Architectural drawing of Binh House
Architectural drawing of Binh House
20/20
Architectural drawing of Binh House
View gallery - 20 images

This concrete house, by Vietnam's Vo Trong Nghia Architects, keeps three generations of the same family naturally cool in tropical Ho Chi Minh City using clever passive design. Dubbed Binh House, it's part of the firm's House for Trees series, which aims to create oases of green in inner-city Vietnam.

Binh House has a total floorspace of 233 sq m (2,507 sq ft), spread over three floors, and a carefully-planned interior layout designed to allow each member of the family some privacy, though sight lines ensure a visual connection to most areas.

The interior layout also positions service areas, like the kitchen, bathrooms, stairs, and corridors in the west of the home. These act as buffer zones to keep more important areas, such as the living room, dining room and bedrooms cool. Binh House's greenery shades the home and its layout creates a stack effect. As was the case with the Fall House, this means that the pressure imbalance between the air inside and outside causes air to be drawn in, improving ventilation. Multiple sliding glass doors also aid ventilation.

It's worth mentioning that the house does have air-conditioning installed, but Vo Trong Nghia reports that it hasn't been needed since the project was completed in 2016.

Binh House has lots of greenery on the inside and outside
Binh House has lots of greenery on the inside and outside

Vegetation covers parts of the exterior and helps to soften the overall look of the textured concrete. The garden areas are extensive: the rooftop features a fruit tree garden, while there's also a terraced vegetable garden and another garden terrace next to the home's library, each of which open to the outside with voids in the concrete facade. Planters provide privacy for an outdoor jacuzzi spa and there's an internal garden in the living room, plus yet another garden in a small courtyard area.

We do wonder about moisture being an issue, but presumably Vo Trong Nghia has taken such practical concerns into consideration.

The project highlights the impressive versatility of a firm that's just as happy working with complex bamboo structures, low-cost homes, and large apartment complexes as it is with luxury homes.

Source: Vo Trong Nghia Architects

View gallery - 20 images
1 comment
Nik
Greenery attracts and provides homes for bugs, it also drops leaves, persistently. I hope he has plenty of bug spray and a good leaf collector.