Architecture

House in a Warehouse turns industrial space into efficient family home

House in a Warehouse turns ind...
House in a Warehouse, by architectural firm Splinter Society, is located in Hawthorne East, Victoria (Photo: Brilliant Creek)
House in a Warehouse, by architectural firm Splinter Society, is located in Hawthorne East, Victoria (Photo: Brilliant Creek)
View 12 Images
House in a Warehouse, by architectural firm Splinter Society, is located in Hawthorne East, Victoria (Photo: Brilliant Creek)
1/12
House in a Warehouse, by architectural firm Splinter Society, is located in Hawthorne East, Victoria (Photo: Brilliant Creek)
The dwelling stretches across three floors, incorporating two bedrooms, two living spaces, a study, kitchen, and several garden spaces (Photo: Brilliant Creek)
2/12
The dwelling stretches across three floors, incorporating two bedrooms, two living spaces, a study, kitchen, and several garden spaces (Photo: Brilliant Creek)
The interior of the home measures 195 sq m (2,100 sq ft) (Photo: Brilliant Creek)
3/12
The interior of the home measures 195 sq m (2,100 sq ft) (Photo: Brilliant Creek)
All lighting throughout the house is controlled by an intelligent computer system to minimize electricity wastage (Photo: Brilliant Creek)
4/12
All lighting throughout the house is controlled by an intelligent computer system to minimize electricity wastage (Photo: Brilliant Creek)
The dwelling stretches across three floors, incorporating two bedrooms, two living spaces, a study, kitchen, and several garden spaces (Photo: Brilliant Creek)
5/12
The dwelling stretches across three floors, incorporating two bedrooms, two living spaces, a study, kitchen, and several garden spaces (Photo: Brilliant Creek)
Existing materials were re-used where possible (Photo: Brilliant Creek)
6/12
Existing materials were re-used where possible (Photo: Brilliant Creek)
The property features large water tanks which store rainwater to be later heated with a solar heating system (Photo: Brilliant Creek)
7/12
The property features large water tanks which store rainwater to be later heated with a solar heating system (Photo: Brilliant Creek)
The property incorporates rainwater collection, passive cooling, and a computer controlled lighting system to reduce energy requirements (Photo: Brilliant Creek)
8/12
The property incorporates rainwater collection, passive cooling, and a computer controlled lighting system to reduce energy requirements (Photo: Brilliant Creek)
The client desired the transformation of the landlocked industrial structure into a green space (Photo: Brilliant Creek)
9/12
The client desired the transformation of the landlocked industrial structure into a green space (Photo: Brilliant Creek)
The home spans three floors (Photo: Brilliant Creek)
10/12
The home spans three floors (Photo: Brilliant Creek)
Architectural plan of the property (Image: Brilliant Creek)
11/12
Architectural plan of the property (Image: Brilliant Creek)
Architectural plan of the property (Image: Brilliant Creek)
12/12
Architectural plan of the property (Image: Brilliant Creek)
View gallery - 12 images

House in a Warehouse, by Melbourne-based architectural practice Splinter Society, saw the transformation of a former industrial space into an efficient family home. The attractive property incorporates storm-water collection, passive cooling, and a computer controlled lighting system to reduce grid-based energy requirements.

The home is located within the shell of an old warehouse in Hawthorne East, Victoria. The client voiced a desire to turn the former industrial structure into a green space, while still retaining some of the original feel of the warehouse.

Splinter Society certainly met this remit, and the original building's south wall remains intact, with previous windows and cast brick vents still in place, but serving the new residence. The home stretches across three floors and incorporates two bedrooms, two living spaces, a study, kitchen, and several garden spaces.

The dwelling stretches across three floors, incorporating two bedrooms, two living spaces, a study, kitchen, and several garden spaces (Photo: Brilliant Creek)
The dwelling stretches across three floors, incorporating two bedrooms, two living spaces, a study, kitchen, and several garden spaces (Photo: Brilliant Creek)

Carefully-placed green steel screens reduce the sun's penetration, and offer increased privacy. Existing on-site materials were re-used wherever possible, lending environmental, aesthetic, and budgetary benefits. This included the reuse of existing beams as joinery, masonry walls, and steel columns into the new layout.

Additionally, the property features large water tanks which store collected storm-water to be later heated with a solar heater. All lighting throughout the house is controlled by an intelligent computer system to minimize electricity waste. House in a Warehouse also boasts a number roof gardens, each of which sport 50 cm (20 inches) of soil, providing additional thermal mass and insulation.

The home's small 195 sq m (2,100 sq ft) indoor space and three-floor design facilitates the drawing of cool air from the ground up in summer, while a combined solar chimney and heat pump system performs the reverse action and recycles heat back down to lower levels in colder months.

Source: Splinter Society

View gallery - 12 images
6 comments
Marcus Carr
Nice place, but a dumb name. What's next? A bus conversion known as 'House in a Bus'? It's a warehouse conversion - a house in a warehouse would be a very different thing and probably very dark.
The Skud
I agree - totally dumb name! Thought I would see the warehouse structure mainly intact - like some barn type revisits - with perhaps very large skylights adding light, but no. I don't count a single wall left down one side as being a warehouse. This is virtually [99 per cent] a completely new house with an old brick wall incorporated.
The Skud
Does not look like a 'warehouse conversion' to me ... All they have retained is a single wall down one side, the rest of it is totally new. A true conversion would retain, say, 80 per cent at least, with perhaps large skylights in the roof.
Martin Hone
I agree. Where's the warehouse ?
Marcus Carr
I think you're splitting hairs. The word "conversion" is used to describe "a change in character, form, or function" of what was unquestionably a warehouse. Would you maintain that a "warehouse demolition" was also an incorrect term, due to the fact that the pile of bricks at the end of the process didn't sufficiently resemble a warehouse?
JSSFB
I liked the look of the house and the internal layout, also the reuse of materials and thought it a good concept, but would question the cost effectiveness compared to a 'normal' house and the area as a place to live in, Schools, amenities etc?