Architecture

MVRDV's latest tower looks different from every angle

According to MVRDV, the tower's form was directly influenced by volume and height restrictions on the site
According to MVRDV, the tower's form was directly influenced by volume and height restrictions on the site
View 13 Images
Bałtyk's facade is made up of floor-to-ceiling glass, with vertical louvers of glass fibre concrete mitigating the sun's impact
1/13
Bałtyk's facade is made up of floor-to-ceiling glass, with vertical louvers of glass fibre concrete mitigating the sun's impact
In development since 2011, the recently-completed Bałtyk rises to a height of 18 stories
2/13
In development since 2011, the recently-completed Bałtyk rises to a height of 18 stories
According to MVRDV, the tower's form was directly influenced by volume and height restrictions on the site
3/13
According to MVRDV, the tower's form was directly influenced by volume and height restrictions on the site
Inside, Bałtyk has a total floorspace of 25,000 sq m (269,097 sq ft)
4/13
Inside, Bałtyk has a total floorspace of 25,000 sq m (269,097 sq ft)
Most of Bałtyk's interior is taken up by office space
5/13
Most of Bałtyk's interior is taken up by office space
Bałtyk hosts restaurant and retail spaces, plus three levels of underground parking
6/13
Bałtyk hosts restaurant and retail spaces, plus three levels of underground parking
Bałtyk's facade is made up of floor-to-ceiling glass, with vertical louvers of glass fibre concrete mitigating the sun's impact
7/13
Bałtyk's facade is made up of floor-to-ceiling glass, with vertical louvers of glass fibre concrete mitigating the sun's impact
According to MVRDV, the tower's form was directly influenced by volume and height restrictions on the site
8/13
According to MVRDV, the tower's form was directly influenced by volume and height restrictions on the site
Construction of Bałtyk included the creation of a new public square
9/13
Construction of Bałtyk included the creation of a new public square
According to MVRDV, the tower's form was directly influenced by volume and height restrictions on the site
10/13
According to MVRDV, the tower's form was directly influenced by volume and height restrictions on the site
Inside, Bałtyk has a total floorspace of 25,000 sq m (269,097 sq ft)
11/13
Inside, Bałtyk has a total floorspace of 25,000 sq m (269,097 sq ft)
Most of Bałtyk's interior is taken up by office space
12/13
Most of Bałtyk's interior is taken up by office space
Bałtyk's facade is made up of floor-to-ceiling glass, with vertical louvers of glass fibre concrete mitigating the sun's impact
13/13
Bałtyk's facade is made up of floor-to-ceiling glass, with vertical louvers of glass fibre concrete mitigating the sun's impact

Even for a firm as happy to experiment as MVRDV, its Bałtyk tower has a very unusual design. Located in Poznań, Poland, the mixed-use building looks totally different depending on the where you view it from, appearing almost too narrow to support itself from some angles and solid and wide from others.

In development since 2011, the recently-completed Bałtyk rises to 18 stories. The building sports a facade made up of floor-to-ceiling glass, while glass fiber concrete louvers mitigate the sun's impact. According to MVRDV, the tower's unusual pixelated form was informed by volume and height restrictions on the site.

Inside, Bałtyk has a total floorspace of 25,000 sq m (269,097 sq ft). Much of this is taken up by office space, which is limited to a depth of only 7 m (22 ft) to ensure that natural light can permeate within. In addition, the tower hosts a large panoramic restaurant, retail space in the plinth, and three levels of underground parking.

Other attractions include a fitness club and a jazz club on the 16th floor. The south-facing side of the building features stepped patios which provide outdoor terrace space and allow users to enjoy some fresh air and choice views of the city.

Most of Bałtyk's interior is taken up by office space
Most of Bałtyk's interior is taken up by office space

"MVRDV and co-architects NO Natkaniec/Olechnicki Architekci designs responds to the client's request for more fluent connections between lower and upper levels, connect the building to the neighborhood and at the same time, is bold and significant with its depth in the volume," writes the firm. "Diagonal shapes are turned into terraces for users, and this thins out as it ascends allowing for less square meters of offices in return for more public space below."

MVRDV is one of the best in the business at making bizarre but very attractive buildings. Those left wanting more would be well-advised to check out the Markthal, Casa Kwantes, and Glass Farm projects.

Source: MVRDV

0 comments
There are no comments. Be the first!
Thanks for reading our articles. Please consider subscribing to New Atlas Plus.
By doing so you will be supporting independent journalism, plus you will get the benefits of a faster, ad-free experience.