Architecture

Spectacular luxury home is a real cliff hanger

Spectacular luxury home is a r...
The CH730 Villa is located on a steep hillside plot in Lebanon
The CH730 Villa is located on a steep hillside plot in Lebanon
View 13 Images
The CH730 Villa is designed to frame views of the landscape for those inside
1/13
The CH730 Villa is designed to frame views of the landscape for those inside
The CH730 Villa boasts an infinity pool
2/13
The CH730 Villa boasts an infinity pool
The CH730 Villa's interior measures 567 sq m (roughly 6,100 sq ft)
3/13
The CH730 Villa's interior measures 567 sq m (roughly 6,100 sq ft)
The CH730 Villa's uppermost floor looks down on the garden and pool outside
4/13
The CH730 Villa's uppermost floor looks down on the garden and pool outside
The CH730 Villa is situated on a 810 sq m (8,718 sq ft) plot on the edge of a cliff in Channiir, Mount Lebanon
5/13
The CH730 Villa is situated on a 810 sq m (8,718 sq ft) plot on the edge of a cliff in Channiir, Mount Lebanon
The CH730 Villa's exterior is enlivened with composite cladding and wood
6/13
The CH730 Villa's exterior is enlivened with composite cladding and wood
The CH730 Villa features two basement levels
7/13
The CH730 Villa features two basement levels
The CH730 Villa is located on a steep hillside plot in Lebanon
8/13
The CH730 Villa is located on a steep hillside plot in Lebanon
The CH730 Villa features generous glazing, including skylights
9/13
The CH730 Villa features generous glazing, including skylights
"The basic conceptual idea behind this project was to build a home with three main objectives: achieving a good adaptation in the overall streetscape, inserting the building into the topography of the original terrain and implanting the client program: the result, conserving the environment with a potential of altering different views," says Daz Architects
10/13
"The basic conceptual idea behind this project was to build a home with three main objectives: achieving a good adaptation in the overall streetscape, inserting the building into the topography of the original terrain and implanting the client program: the result, conserving the environment with a potential of altering different views," says Daz Architects
Overhead drone shot of the CH730 Villa
11/13
Overhead drone shot of the CH730 Villa
The CH730 Villa is situated on a 810 sq m (8,718 sq ft) plot on the edge of a cliff in Channiir, Mount Lebanon
12/13
The CH730 Villa is situated on a 810 sq m (8,718 sq ft) plot on the edge of a cliff in Channiir, Mount Lebanon
Architectural drawing of the CH730 Villa
13/13
Architectural drawing of the CH730 Villa
View gallery - 13 images

When commissioned to design a family home on a mountainside in Lebanon, Daz Architects decided on an unusual approach. The CH730 Villa curves downward to follow the slope of the mountain and offers fantastic views of the landscape below.

The CH730 Villa is situated on an 810 sq m (8,718 sq ft) plot in Channiir, Mount Lebanon. Structurally, it consists of a podium that contains its basement levels, while atop this rests the house proper, which takes the form of a large concrete rectangle, with the facade curving downward to follow the angle of the slope at one point. It's finished in a lightweight composite cladding and wood.

The CH730 Villa features generous glazing, including skylights
The CH730 Villa features generous glazing, including skylights

The CH730 Villa's interior measures 567 sq m (roughly 6,100 sq ft). Its first floor serves as the main living space and includes the living room, dining room, and the kitchen. Upstairs on the second floor is the master bedroom and three other bedrooms, all with en-suite bathroom. An attic space upstairs hosts another family room.

There are two basement levels in the CH730 Villa. The first features a TV room, pool table, additional guest bedroom and bathroom, a maid's room, and areas for a diesel generator and water storage. The second basement level connects to the infinity pool and terrace outside and hosts showers, gardening equipment, and more.

Along with the backup generator in the home's basement, the CH730 Villa also gets power from a solar panel array. We've no word on whether it runs fully off-the-grid or uses the solar panels to reduce its grid-based electricity use though.

The CH730 Villa's interior measures 567 sq m (roughly 6,100 sq ft)
The CH730 Villa's interior measures 567 sq m (roughly 6,100 sq ft)

"The basic conceptual idea behind this project was to build a home with three main objectives: achieving a good adaptation in the overall streetscape, inserting the building into the topography of the original terrain and implanting the client program: the result, conserving the environment with a potential of altering different views," says Daz Architects.

Source: Daz Architects

View gallery - 13 images
8 comments
Syberz
I'm sorry, but this is complete garbage. At a glance it looks cool, but then you realize that the slope is just an extension where you can't even stand so you can't see anything to the left or right AND you've got a bunch of framing blockign your forward view, brilliant... Speaking of forward view, you get to see a bunch of other luxury homes and they can see you, no privacy at all, nice...
Douglas Rogers
I can't get over the sensation of melting. Maybe that is the objective!
ljaques
Yet another ebil archytect strikes again! I'm not a real fan of architectural shadowing, and this exterior would shadow the 'ell out of the inside of the house. When you walk from side to side, you'd be strobed.
RobertElliot
Looks pretty good to me no matter what the naysayers think. I couldn't afford anything like that anyway.
LiamC
Not to be a stickler for details or anything, but a 45deg (at most) sloping hill does not a cliff make! In my opinion, not a bad design, just a pity it is not facing the distant sea. If it were designed to be angled more in that direction it would have much better views, not someone's back yard.
Nice to see something built in a different country though.
Brian M
As LiamC says, what a pity to ignore that wonderful view towards the sea, nice design but a missed opportunity for something better
Nelson Hyde Chick
This thing is hideous. An architect's wet dream afforded by a rich moron with too much money on his hands.
Thalek
In the first image, the trees appear to have been modified or duplicated in Photoshop. It gives a very odd appearance to the image.