Architecture

Tired old factory transformed into modern office and public park

Tired old factory transformed ...
Idea Factory is located in Shenzhen, China, and involved the renovation of an old factory into an office space and public park
Idea Factory is located in Shenzhen, China, and involved the renovation of an old factory into an office space and public park
View 6 Images
Idea Factory is located in Shenzhen, China, and involved the renovation of an old factory into an office space and public park
1/6
Idea Factory is located in Shenzhen, China, and involved the renovation of an old factory into an office space and public park
Idea Factory is topped by a greenery filled rooftop park that's divided into different areas by bamboo screens
2/6
Idea Factory is topped by a greenery filled rooftop park that's divided into different areas by bamboo screens
Idea Factory's staircase juts out of the building as it rises, offering visitors views of the surrounding buildings and streets below
3/6
Idea Factory's staircase juts out of the building as it rises, offering visitors views of the surrounding buildings and streets below
Idea Factory is topped by a rooftop park that includes an exercise space
4/6
Idea Factory is topped by a rooftop park that includes an exercise space
Idea Factory is in a busy part of Shenzhen, with Morphosis' Hanking Center visible in the background
5/6
Idea Factory is in a busy part of Shenzhen, with Morphosis' Hanking Center visible in the background
The original plan was for visitors to be able to gaze into the offices as they ascended the Idea Factory's staircase but this has been swapped for mirrored glass and neon signs
6/6
The original plan was for visitors to be able to gaze into the offices as they ascended the Idea Factory's staircase but this has been swapped for mirrored glass and neon signs
View gallery - 6 images

On any given day there are a number of new buildings under construction in Shenzhen, China, but for the Idea Factory, MVRDV focused on making use of what's already there. The project involved converting a tired old factory into a bustling modern office with a large staircase at its heart that offers the public access to a park on its rooftop.

The Idea Factory (originally named If Factory) was created with Urban Research Institute of Vanke, vaLue Design, and the Shenzhen Bowan Architecture Design Institute. Its 11,000 sq m (roughly 118,000 sq ft) interior is spread over six floors and contains a mixture of offices for the Urban Research Institute of China Vanke, as well as additional offices for rent. The basic structure of the building has been retained, including its reinforced concrete frame, though the facade was removed and an additional floor was added as well.

"Rather than demolish and rebuild, the design sustainably renovates a disused factory building, maintaining a piece of Nantou's history while also having lower embodied carbon emissions than a new building," says MVRDV. "The building's original structure has been strengthened so that an extra floor could be added on top to maximize floor area. Meanwhile, the original facades have been removed, with the building's concrete frame exposed and preserved to show traces of the building's history. The new facade is set back from the edge of the structure, creating open loggias that wrap around the whole building. These allow for circulation and enable the chance encounters with colleagues that make for a dynamic creative environment."

Idea Factory is topped by a rooftop park that includes an exercise space
Idea Factory is topped by a rooftop park that includes an exercise space

A large staircase passes through the center of the building. Though the original plan was to allow passersby to stop and look at the office workers through glazing as they ascended, the staircase tunnel is now – probably sensibly – clad in mirrored glass instead and furnished in neon signs. On the fourth floor, the staircase actually protrudes out of the side of the building to offer views of the surrounding area before turning inside again and continuing to the rooftop.

On reaching the roof, visitors are greeted with a greenery filled park that consists of relaxation areas, a gym, seating areas, a dance floor, and more. The areas are divided by bamboo partitions in a way likened by MVRDV to a maze.

Source: MVRDV

View gallery - 6 images
1 comment
1 comment
Jo B
It’s a nice building now. I would be even more impressed if they found a way to incorporate edible plants/herbs into the design. There’s so much good but wasted urban space on this planet that could be used for food/plant production.