Architecture

Elevated library glows invitingly in rural China

The Mountain House in Mist is located in a remote mountainous village in China
The Mountain House in Mist is located in a remote mountainous village in China
View 21 Images
The Mountain House in Mist has a total floorspace of 156 sq m (1,679 sq ft) and is primarily constructed from wood
1/21
The Mountain House in Mist has a total floorspace of 156 sq m (1,679 sq ft) and is primarily constructed from wood
The Mountain House in Mist is located in a rural village in Wuyi County, Jinhua, Zhejiang Province
2/21
The Mountain House in Mist is located in a rural village in Wuyi County, Jinhua, Zhejiang Province
The Mountain House in Mist is centrally located in the village 
3/21
The Mountain House in Mist is centrally located in the village 
The Mountain House in Mist has a total floorspace of 156 sq m (1,679 sq ft)
4/21
The Mountain House in Mist has a total floorspace of 156 sq m (1,679 sq ft)
The Mountain House in Mist is clad in translucent panels that ensure lots of light permeates within
5/21
The Mountain House in Mist is clad in translucent panels that ensure lots of light permeates within
The Mountain House in Mist creates a covered semi-outdoor space beneath it that includes tables and chairs for villagers to sit and chat
6/21
The Mountain House in Mist creates a covered semi-outdoor space beneath it that includes tables and chairs for villagers to sit and chat
The Mountain House in Mist is located in a remote mountainous village in China
7/21
The Mountain House in Mist is located in a remote mountainous village in China
The Mountain House in Mist is located on the site of an old ruined cowshed
8/21
The Mountain House in Mist is located on the site of an old ruined cowshed
The Mountain House in Mist is centered around a patio area with a rain-fed water feature
9/21
The Mountain House in Mist is centered around a patio area with a rain-fed water feature
The Mountain House in Mist creates a covered semi-outdoor space beneath it that includes tables and chairs for villagers to sit and chat
10/21
The Mountain House in Mist creates a covered semi-outdoor space beneath it that includes tables and chairs for villagers to sit and chat
The Mountain House in Mist is centered around a patio area with a rain-fed water feature
11/21
The Mountain House in Mist is centered around a patio area with a rain-fed water feature
The Mountain House in Mist is clad in translucent panels that ensure lots of light permeates within
12/21
The Mountain House in Mist is clad in translucent panels that ensure lots of light permeates within
"At rainy days, water rain falls from the patio into the pool, and the sound can be heard inside the house; while when the sun shines directly, it creates a unique light and shadow effect," says Shulin Architectural Design
13/21
"At rainy days, water rain falls from the patio into the pool, and the sound can be heard inside the house; while when the sun shines directly, it creates a unique light and shadow effect," says Shulin Architectural Design
The Mountain House in Mist has large windows installed
14/21
The Mountain House in Mist has large windows installed
The Mountain House in Mist's interior includes two long corridors lined with books 
15/21
The Mountain House in Mist's interior includes two long corridors lined with books 
Netting is used inside the Mountain House in Mist to make the staircase and mezzanine area safe
16/21
Netting is used inside the Mountain House in Mist to make the staircase and mezzanine area safe
The Mountain House in Mist includes a children's reading area
17/21
The Mountain House in Mist includes a children's reading area
The raised building is located near to a children's playground and parents can sit, book in hand, while keeping an eye on their kids through the windows
18/21
The raised building is located near to a children's playground and parents can sit, book in hand, while keeping an eye on their kids through the windows
The Mountain House in Mist is made from basic materials but looks nicely done 
19/21
The Mountain House in Mist is made from basic materials but looks nicely done 
The Mountain House in Mist has a total floorspace of 156 sq m (1,679 sq ft)
20/21
The Mountain House in Mist has a total floorspace of 156 sq m (1,679 sq ft)
The raised building is located near to a children's playground and parents can sit, book in hand, while keeping an eye on their kids through the windows
21/21
The raised building is located near to a children's playground and parents can sit, book in hand, while keeping an eye on their kids through the windows

This attractive building named the Mountain House in Mist, by Shulin Architectural Design, serves as a library and meeting place in rural China. It's elevated on stilts and sports a translucent facade that offers lots of natural light inside during the day and makes it glow like a lantern in the evening.

The Mountain House in Mist is located in a remote area called Liangjiahe Village, in Zhejiang Province, that lays claim to fame as the place current Chinese leader Xi Jinping was dispatched to as a young communist during China's Cultural Revolution.

The Mountain House in Mist creates a covered semi-outdoor space beneath it that includes tables and chairs for villagers to sit and chat
The Mountain House in Mist creates a covered semi-outdoor space beneath it that includes tables and chairs for villagers to sit and chat

The library is situated near the center of the village and has a total floorspace of 156 sq m (1,679 sq ft). It's primarily constructed from pine and is elevated by 10 wooden stilts. Its raised design creates a covered semi-outdoor space beneath that includes tables and chairs for villagers to sit and chat, plus a small bar. The area also hosts a central water feature fed by rain.

The interior proper is finished in pine and is simple but well done. You get the sense that it was built to a budget, though we've no word on its actual cost. In the reading rooms, nets are used to make the staircases and mezzanine floor safer to use and seating is installed on the floor. Long book-lined corridors enclose the reading spaces and visitors are encouraged to stroll along them, book in hand.

The raised building is located near to a children's playground and parents can sit, book in hand, while keeping an eye on their kids through the windows
The raised building is located near to a children's playground and parents can sit, book in hand, while keeping an eye on their kids through the windows

Additionally, windows are strategically placed so that parents can sit on the windowsill and read while keeping one eye on their kids in a nearby playground below.

The Mountain House in Mist was conceived in 2016 and completed in late 2018.

Source: Shulin Architectural Design

2 comments
McDesign
There's dang little lateral bracing on those legs - surprising.
owlbeyou
@McDesign > looks like those columns have steel cores and are probably encased in the cement footing below. It has a quiet simplicity and natural feel, and the structure's roofing and woodwork blends it in with the rest of its surroundings. What a wonderful place to read a good book, and in a remote village too. The glazing must have heavy duty UV shielding because I don't see how this library can function otherwise.