Architecture

British architecture competition showcases fresh talent

Tin House, which is also a finalist in RIBA's House of the Year competition, is an unusual luxury home designed by Henning Stummel Architects
Tin House, which is also a finalist in RIBA's House of the Year competition, is an unusual luxury home designed by Henning Stummel Architects
View 23 Images
Tin House, which is also a finalist in RIBA's House of the Year competition, is an unusual luxury home designed by Henning Stummel Architects
1/23
Tin House, which is also a finalist in RIBA's House of the Year competition, is an unusual luxury home designed by Henning Stummel Architects
Tin House: Henning Stummel Architects designed six metal-clad and earth-colored pavilions which each contain a single room
2/23
Tin House: Henning Stummel Architects designed six metal-clad and earth-colored pavilions which each contain a single room
Tin House: The pavilions are reported to be very well insulated and near-airtight
3/23
Tin House: The pavilions are reported to be very well insulated and near-airtight
Tin House: Each pavilion is topped by a large skylight to maximize natural light inside
4/23
Tin House: Each pavilion is topped by a large skylight to maximize natural light inside
Tin House is built around a central courtyard which includes a small pond to help cool the area naturally
5/23
Tin House is built around a central courtyard which includes a small pond to help cool the area naturally
The work of four architecture graduates from London's Feilden Clegg Bradley Studios, the Observatory is a charming little off-grid artists' studio and shelter
6/23
The work of four architecture graduates from London's Feilden Clegg Bradley Studios, the Observatory is a charming little off-grid artists' studio and shelter
The Observatory project comprises two small structures sat atop a rotating stainless steel base, allowing the artist-in-residence to move the shelter around to enjoy the best view
7/23
The Observatory project comprises two small structures sat atop a rotating stainless steel base, allowing the artist-in-residence to move the shelter around to enjoy the best view
Both Observatory buildings are clad in Siberian Larch, which was charred using a traditional Japanese method of treating timber called Shou Sugi Ban to improve durability
8/23
Both Observatory buildings are clad in Siberian Larch, which was charred using a traditional Japanese method of treating timber called Shou Sugi Ban to improve durability
Sarah Wigglesworth Architects was commissioned to extend Mellor Primary School, in the Peak District, England
9/23
Sarah Wigglesworth Architects was commissioned to extend Mellor Primary School, in the Peak District, England
Mellor Primary School: The design incorporates a "habitat wall" on its east-facing facade which houses planters, nesting boxes, and bug habitats
10/23
Mellor Primary School: The design incorporates a "habitat wall" on its east-facing facade which houses planters, nesting boxes, and bug habitats
Mellor Primary School: Reclaimed and recycled materials were also used in the project, including car tires as stepping stones
11/23
Mellor Primary School: Reclaimed and recycled materials were also used in the project, including car tires as stepping stones
Mellor Primary School: Rainwater is recycled for use as irrigation, while low-flow water fittings and energy-saving lighting is installed throughout
12/23
Mellor Primary School: Rainwater is recycled for use as irrigation, while low-flow water fittings and energy-saving lighting is installed throughout
Mellor Primary School: The attractive design features a focus on natural materials, such as wooden shingles and straw bale insulation
13/23
Mellor Primary School: The attractive design features a focus on natural materials, such as wooden shingles and straw bale insulation
House of Trace is described as a surprising and delightful rethink of the terraced house extension
14/23
House of Trace is described as a surprising and delightful rethink of the terraced house extension
Designed by Tsuruta Architects, the House of Trace project is located in London
15/23
Designed by Tsuruta Architects, the House of Trace project is located in London
House of Trace draws design influences from Japanese and English cultures
16/23
House of Trace draws design influences from Japanese and English cultures
House of Trace involved demolishing the old extension and replacing it with this light-filled example
17/23
House of Trace involved demolishing the old extension and replacing it with this light-filled example
Exhibition Mews is described as a prototype terrace of three affordable homes for social rent
18/23
Exhibition Mews is described as a prototype terrace of three affordable homes for social rent
Designed by Ash Sakula Architects, the Exhibition Mews project is located in Hampshire, England
19/23
Designed by Ash Sakula Architects, the Exhibition Mews project is located in Hampshire, England
Modern Side Extension is designed by Coffey Architects
20/23
Modern Side Extension is designed by Coffey Architects
The Modern Side Extension project adds a light-filled extension to a London terrace
21/23
The Modern Side Extension project adds a light-filled extension to a London terrace
The Modern Side Extension project is located in London
22/23
The Modern Side Extension project is located in London
Modern Side Extension is designed by Coffey Architects
23/23
Modern Side Extension is designed by Coffey Architects

The Royal Institute of British Architects (RIBA) has revealed its six finalists for this year's Stephen Lawrence Prize. Highlighting projects built for under £1 million (roughly US$1.3 million) by fresh architectural talent, this year's selection includes a mobile off-grid artists' studio, an unusual luxury home in London, and an environmentally-friendly school.

Stephen Lawrence was a young black teenager from London who was murdered in 1993 in a racist attack. To honor his desire to become an architect, RIBA launched the prize in 1998.

Each of the six projects chosen for this year hail from England, with five located in the south, either in Hampshire or London, and just one from the north, in Stockport. Each of the finalists can be found in the gallery, but our pick of the bunch can be seen in more detail below.

The Observatory - Feilden Clegg Bradley Studios

Both Observatory buildings are clad in Siberian Larch, which was charred using a traditional Japanese method of treating timber called Shou Sugi Ban to improve durability
Both Observatory buildings are clad in Siberian Larch, which was charred using a traditional Japanese method of treating timber called Shou Sugi Ban to improve durability

The work of four architecture graduates from Feilden Clegg Bradley Studios, the Observatory is a charming little off-grid artist's studio and shelter.

The project comprises two small buildings placed on a stainless steel base that can be rotated by hand to allow the artist-in-residence to enjoy the best view. Both buildings are clad in Siberian Larch, charred using the traditional Japanese Shou Sugi Ban timber treatment to improve durability.

A roof-based solar array ensures enough juice for charging a laptop or mobile device, and amenities include a toilet, sleeping area, wood-burning stove, work space, and rainwater collection system.

The Observatory was completed for £35,560 ($47,370).

Tin House - Henning Stummel Architects

Tin House is built around a central courtyard which includes a small pond to help cool the area naturally
Tin House is built around a central courtyard which includes a small pond to help cool the area naturally

Tin House, which is also a finalist in RIBA's House of the Year competition, is a luxury home situated in a London plot overlooked by several other houses. Rather than design a typical house, Henning Stummel Architects created six metal-clad pavilions, each containing a single room and colored so as to blend in with local brick buildings.

Arranged around a central courtyard that includes a small pond to help cool the area, the pavilions are very well insulated and almost airtight. This makes the interiors more efficient at maintaining a comfortable temperature. Each pavilion is also topped by a large skylight to maximize natural light inside.

Tin House was completed for £733,620 ($977,500).

Mellor Primary School - Sarah Wigglesworth Architects

Mellor Primary School: The design incorporates a "habitat wall" on its east-facing facade which houses planters, nesting boxes, and bug habitats
Mellor Primary School: The design incorporates a "habitat wall" on its east-facing facade which houses planters, nesting boxes, and bug habitats

Sarah Wigglesworth Architects was commissioned to extend Mellor Primary School in Stockport. The attractive design focuses on natural materials such as wooden shingles and straw bale insulation. Reclaimed and recycled materials were also used in the project, including car tires repurposed as stepping stones.

Rainwater is captured for use as irrigation, while low-flow water fittings and energy-saving lighting is installed throughout. Finally, the design incorporates a "habitat wall" on its east-facing facade which houses planters, nesting boxes, and insect habitats.

Mellor Primary School cost £591,000 ($787,330) in total.

The overall winner will be announced at the RIBA Stirling Prize awards on 6 October in London.

Source: RIBA

0 comments
There are no comments. Be the first!
Thanks for reading our articles. Please consider subscribing to New Atlas Plus.
By doing so you will be supporting independent journalism, plus you will get the benefits of a faster, ad-free experience.