Architecture

Tsai Design Studio's shipping container classroom

Tsai Design Studio's shipping ...
The 39-foot (12-meter) long, 538-sq foot (50-sq m) container is living a second life as a classroom for 5-6-year old pupils at the Vissershok School, Cape Town, South Africa
The 39-foot (12-meter) long, 538-sq foot (50-sq m) container is living a second life as a classroom for 5-6-year old pupils at the Vissershok School, Cape Town, South Africa
View 16 Images
The most radical addition to the container is a horizontal solar shade - an expansive second roof above the container preventing solar radiation directly arriving at the classroom's outer surfaces thanks to the buffer of air between
1/16
The most radical addition to the container is a horizontal solar shade - an expansive second roof above the container preventing solar radiation directly arriving at the classroom's outer surfaces thanks to the buffer of air between
The most radical addition to the container is a horizontal solar shade - an expansive second roof above the container preventing solar radiation directly arriving at the classroom's outer surfaces thanks to the buffer of air between
2/16
The most radical addition to the container is a horizontal solar shade - an expansive second roof above the container preventing solar radiation directly arriving at the classroom's outer surfaces thanks to the buffer of air between
The 39-foot (12-meter) long, 538-sq foot (50-sq m) container is living a second life as a classroom for 5-6-year old pupils at the Vissershok School, Cape Town, South Africa
3/16
The 39-foot (12-meter) long, 538-sq foot (50-sq m) container is living a second life as a classroom for 5-6-year old pupils at the Vissershok School, Cape Town, South Africa
An amphitheater, play area and vegetable garden have been included as part of the site
4/16
An amphitheater, play area and vegetable garden have been included as part of the site
An amphitheater, play area and vegetable garden have been included as part of the site
5/16
An amphitheater, play area and vegetable garden have been included as part of the site
The most radical addition to the container is a horizontal solar shade - an expansive second roof above the container preventing solar radiation directly arriving at the classroom's outer surfaces thanks to the buffer of air between
6/16
The most radical addition to the container is a horizontal solar shade - an expansive second roof above the container preventing solar radiation directly arriving at the classroom's outer surfaces thanks to the buffer of air between
The 39-foot (12-meter) long, 538-sq foot (50-sq m) container is living a second life as a classroom for 5-6-year old pupils at the Vissershok School, Cape Town, South Africa
7/16
The 39-foot (12-meter) long, 538-sq foot (50-sq m) container is living a second life as a classroom for 5-6-year old pupils at the Vissershok School, Cape Town, South Africa
The most radical addition to the container is a horizontal solar shade - an expansive second roof above the container preventing solar radiation directly arriving at the classroom's outer surfaces thanks to the buffer of air between
8/16
The most radical addition to the container is a horizontal solar shade - an expansive second roof above the container preventing solar radiation directly arriving at the classroom's outer surfaces thanks to the buffer of air between
An amphitheater, play area and vegetable garden have been included as part of the site
9/16
An amphitheater, play area and vegetable garden have been included as part of the site
The most radical addition to the container is a horizontal solar shade - an expansive second roof above the container preventing solar radiation directly arriving at the classroom's outer surfaces thanks to the buffer of air between
10/16
The most radical addition to the container is a horizontal solar shade - an expansive second roof above the container preventing solar radiation directly arriving at the classroom's outer surfaces thanks to the buffer of air between
The 39-foot (12-meter) long, 538-sq foot (50-sq m) container is living a second life as a classroom for 5-6-year old pupils at the Vissershok School, Cape Town, South Africa
11/16
The 39-foot (12-meter) long, 538-sq foot (50-sq m) container is living a second life as a classroom for 5-6-year old pupils at the Vissershok School, Cape Town, South Africa
The most radical addition to the container is a horizontal solar shade - an expansive second roof above the container preventing solar radiation directly arriving at the classroom's outer surfaces thanks to the buffer of air between
12/16
The most radical addition to the container is a horizontal solar shade - an expansive second roof above the container preventing solar radiation directly arriving at the classroom's outer surfaces thanks to the buffer of air between
An amphitheater, play area and vegetable garden have been included as part of the site
13/16
An amphitheater, play area and vegetable garden have been included as part of the site
Tsai Design Studio's Safmarine Container Project has seen a shipping container put to use as a classroom at a South African school
14/16
Tsai Design Studio's Safmarine Container Project has seen a shipping container put to use as a classroom at a South African school
An amphitheater, play area and vegetable garden have been included as part of the site
15/16
An amphitheater, play area and vegetable garden have been included as part of the site
An amphitheater, play area and vegetable garden have been included as part of the site
16/16
An amphitheater, play area and vegetable garden have been included as part of the site
View gallery - 16 images

Let's be clear. The idea of recycling shipping containers as bespoke pieces of micro-architecture is by no means unique to Tsai Design Studio, but its Safmarine Container Project - real, built, and in use - is no less admirable as a result. The 39-foot (12-meter) long, 538-sq foot (50-sq m) container is living a second life as a classroom for 5-6-year old pupils at the Vissershok School, Cape Town, South Africa.

The most radical addition to the container is a horizontal solar shade - an expansive second roof above the container preventing solar radiation directly arriving at the classroom's outer surfaces thanks to the buffer of air between. This is an essential measure in warmer climbs as steel is an efficient conductor of heat. Were the building to be used at night it would probably have required extensive insulation too.

Windows and doors are obviously a requirement, but windows have been added to both sides to allow the through-ventilation of the space.

Attention has been paid to the surrounding site. A sloping embankment afforded the opportunity for the creation of an outdoor mini amphitheater, and an outdoor play area has been included, inspired by student Marshaan Brink's design, an entry in a competition held by Woolworths, who along with AfriSam and shipping company Safmarine, co-sponsored the project. A vegetable garden has also been planted.

Of course, any opportunity to reuse containers in the developing world (or, technically in South Africa's case, a newly industrialized world as of last year) should be seized where budgets are tight. But that's just as true for the so-called developed world, too.

Source: Tsai Design Studio, via Arch Daily

View gallery - 16 images
4 comments
Elijah Phillips
http://inhabitat.com/restart-shipping-container-mall-opens-in-christchurch-but-faces-lawsuit/
Slowburn
A classroom is nothing more than a log with a teacher sitting on one end and students sitting on the other.
Wes Black
Oh, so you've experienced Victoria, Australia, state ed science labs, then?
Karsten Evans
How do they get the containners to remote areas where the schools are needed? Have read about containners being made into Internet hubs using Satelite and Wifi. They can be locked and made secure easily. Perfect for solar power. This sort of thing needs powerful helicopters or helium lifting balloons to transport it to where its needed.