Architecture

Playful kindergarten blends old with new

Playful kindergarten blends ol...
A slide descends from the upstairs floor to an outdoor play area in front of the building
A slide descends from the upstairs floor to an outdoor play area in front of the building
View 11 Images
MAD installed a slide that descends from the upper floor to an outdoor play area in front of the building
1/11
MAD installed a slide that descends from the upper floor to an outdoor play area in front of the building
The kindergarten has long operated out of an old family home run by siblings, but the business outgrew the premises
2/11
The kindergarten has long operated out of an old family home run by siblings, but the business outgrew the premises
MAD decided  to recycle the existing prefabricated wooden structure and integrate it into the new building's design
3/11
MAD decided  to recycle the existing prefabricated wooden structure and integrate it into the new building's design
Architectural model of the kindergarten
4/11
Architectural model of the kindergarten
The basic structure was retained within the main learning area
5/11
The basic structure was retained within the main learning area
The interior layout is now far more suited to serving as a kindergarten than the previous family home
6/11
The interior layout is now far more suited to serving as a kindergarten than the previous family home
The form of the house is meant to bring to mind a pop-up fort or cave
7/11
The form of the house is meant to bring to mind a pop-up fort or cave
View toward the main learning area, which contains the old home's structure
8/11
View toward the main learning area, which contains the old home's structure
A slide descends from the upstairs floor to an outdoor play area in front of the building
9/11
A slide descends from the upstairs floor to an outdoor play area in front of the building
Architectural drawing of the kindergarten
10/11
Architectural drawing of the kindergarten
Architectural drawing of the kindergarten
11/11
Architectural drawing of the kindergarten
View gallery - 11 images

MAD's latest build may not be on quite the same scale previous projects like the Harbin Opera House, but it still displays the unusual approach to architecture we've come to expect from the firm. Hired to turn a former family home into a kindergarten, the decision was made to retain the home's wooden structure and integrate it into the new building.

Located in Okazaki, Aichi, Japan, the kindergarten previously operated out of a family home run by siblings, but as the business expanded, the premises became too small for their needs.

To help reduce construction costs, MAD chose not to completely knock down the old building and start afresh as one might expect, but instead retain the wooden structure of the old 105 sq m (1,130 sq ft) two-story family home on the site.

The firm then integrated this structure into the new building, dubbed Clover House, extending it to a total of 300 sq m (3,229 sq ft) and placing a white asphalt shingle-clad wooden shell atop – in a way likened (as with the Xinhee Design Center) to cloth covering a skeleton.

The basic structure was retained within the main learning area
The basic structure was retained within the main learning area

The beautiful old timber is clearly visible within the kindergarten's main learning area, and the interior looks light, clean and open.

With its sculpted form and porthole-style windows, the house is meant to bring to mind a pop-up fort or cave, and make the kids feel as comfortable as possible while spending time there. MAD also installed a slide that descends from the upper floor to an outdoor play area in front of the building.

Source: MAD

View gallery - 11 images
1 comment
Fairly Reasoner
Could the barrier between the slide landing/ play area and the roadway be redesigned?