Architecture

Perkins+Will plans looping green-roofed museum for China

Perkins+Will plans looping gre...
The Suzhou Science & Technology Museum will have a total floorspace of 600,000 sq ft (55,741 sq m)
The Suzhou Science & Technology Museum will have a total floorspace of 600,000 sq ft (55,741 sq m)
View 8 Images
The Suzhou Science & Technology Museum will have a total floorspace of 600,000 sq ft (55,741 sq m)
1/8
The Suzhou Science & Technology Museum will have a total floorspace of 600,000 sq ft (55,741 sq m)
The Suzhou Science & Technology Museum is intended to serve as the centerpiece of a new cultural district in Shishan Park, northwest of Shanghai
2/8
The Suzhou Science & Technology Museum is intended to serve as the centerpiece of a new cultural district in Shishan Park, northwest of Shanghai
The Suzhou Science & Technology Museum's metal mesh facade will allow interior light to filter through at night, making the museum glow like a lantern
3/8
The Suzhou Science & Technology Museum's metal mesh facade will allow interior light to filter through at night, making the museum glow like a lantern
The Suzhou Science & Technology Museum will emerge from the base of a nearby mountain and cantilever over a lake and an archipelago of small artificial islands
4/8
The Suzhou Science & Technology Museum will emerge from the base of a nearby mountain and cantilever over a lake and an archipelago of small artificial islands
The Suzhou Science & Technology Museum has a novel looping form that draws inspiration from the surrounding landscape
5/8
The Suzhou Science & Technology Museum has a novel looping form that draws inspiration from the surrounding landscape
The Suzhou Science & Technology Museum's sustainable design includes green roofs, rainwater management, and water purification
6/8
The Suzhou Science & Technology Museum's sustainable design includes green roofs, rainwater management, and water purification
The Suzhou Science & Technology Museum willinclude an industrial exhibition hall, where exhibits will highlight the role of industrialdevelopment in enriching lives
7/8
The Suzhou Science & Technology Museum willinclude an industrial exhibition hall, where exhibits will highlight the role of industrialdevelopment in enriching lives
The Suzhou Science & Technology Museum aims to draw visitors from all over China and beyond
8/8
The Suzhou Science & Technology Museum aims to draw visitors from all over China and beyond

A few years after doing an outstanding job with the Shanghai Natural History Museum, Perkins+Will has unveiled plans to return to that part of the world with its similarly ambitious Suzhou Science & Technology Museum. The project features an interesting looping form and some sustainable design, including a green roof and rainwater management.

Intended to serve as the centerpiece of a new cultural district northwest of Shanghai, the Suzhou Science & Technology Museum is shaped like a ribbon and looks similar to BIG's Villa Gug, albeit on a larger scale. According to the firm, it's also meant to bring to mind a silk scarf, a popular export in the area.

The 600,000 sq ft (55,741 sq m) building will emerge from the base of a nearby mountain and cantilever over a lake and an archipelago of small artificial islands. It will sport a metal mesh facade that transitions from opaque to transparent, offering control of daylight and solar gain for light-sensitive exhibits. This will also allow interior light to filter through the facade at night, making the museum glow like a lantern.

Visitors will enter the museum through a three-story atrium adjacent to a sunken water-filled courtyard. The renders depict a large globe at the building's center and there will also be an industrial exhibition hall highlighting the role of industrial development in improving people's lives.

The Suzhou Science & Technology Museum's sustainable design includes green roofs, rainwater management, and water purification
The Suzhou Science & Technology Museum's sustainable design includes green roofs, rainwater management, and water purification

Perkins+Will has revealed some green design planned for the Suzhou Science & Technology Museum. It will focus on providing natural daylight and a forest will be planted in an attempt to offer a buffer from the city pollution and provide a more pleasant setting.

Public walkways will serve as outdoor learning environments, with signage guiding children and adults to learn about water purification and storm water management. Permeable paving and landscaping will be used to manage rainwater, while the museum will be topped by a huge green roof (installed, says Perkins+Will, to mitigate heat island effect). In addition, a series of water filtering gardens will aim to improve the quality of the lake's water.

We've no word yet on when the Suzhou Science & Technology Museum is due to be completed, nor that it's definitely been given the green light to go ahead yet.

Source: Perkins+Will

1 comment
ChairmanLMAO
Inspired by the song "road to nowhere" by tallking heads