Architecture

Zaha Hadid Architects designs two stations for Norwegian metro line

Zaha Hadid Architects designs ...
Zaha Hadid Architects, along with local firm A_Lab, was chosen for the Fornebubanen Metro Line Stations project following an architecture competition that included 14 different teams
Zaha Hadid Architects, along with local firm A_Lab, was chosen for the Fornebubanen Metro Line Stations project following an architecture competition that included 14 different teams
View 9 Images
The Fornbuporten station will be defined by two large entrances. The oval north entrance is pictured
1/9
The Fornbuporten station will be defined by two large entrances. The oval north entrance is pictured
The Fornbuporten station's south entrance has a very angular design with a brightly-colored facade
2/9
The Fornbuporten station's south entrance has a very angular design with a brightly-colored facade
Top-down view of the Fornbuporten station
3/9
Top-down view of the Fornbuporten station
The Fornbuporten station  will be illuminated with atmospheric lighting that changes throughout the day
4/9
The Fornbuporten station  will be illuminated with atmospheric lighting that changes throughout the day
The Fornbuporten station  will be illuminated with atmospheric lighting that changes throughout the day
5/9
The Fornbuporten station  will be illuminated with atmospheric lighting that changes throughout the day
Zaha Hadid Architects, along with local firm A_Lab, was chosen for the Fornebubanen Metro Line Stations project following an architecture competition that included 14 different teams
6/9
Zaha Hadid Architects, along with local firm A_Lab, was chosen for the Fornebubanen Metro Line Stations project following an architecture competition that included 14 different teams
The Fornebu Senter station is inspired by Norway’s mountainous landscapes and fjords
7/9
The Fornebu Senter station is inspired by Norway’s mountainous landscapes and fjords
The Fornebu Senter station includes two public plazas
8/9
The Fornebu Senter station includes two public plazas
The Fornebu Senter station platform 
9/9
The Fornebu Senter station platform 

Zaha Hadid Architects (ZHA), working with local firm A_Lab, has won an architecture competition to design two stations for a new metro line planned for Oslo, Norway. Construction on the line is due to begin in 2020 and the stations are expected to be completed by 2025.

Once complete, the 8 km (5 mile)-long Fornebubanen line will connect central Oslo with a community on the nearby Fornebu peninsula that's being developed on the site of a decommissioned airport. It will include a total of six new stations in all, though ZHA is responsible for just two: the Fornbuporten and Fornebu Senter stations.

The Fornbuporten station  will be illuminated with atmospheric lighting that changes throughout the day
The Fornbuporten station  will be illuminated with atmospheric lighting that changes throughout the day

The Fornbuporten station (above) will be defined by two large decorative entrances. The north entrance will take the shape of a modest glazed oval, while the south entrance has bright colors and a jarring angular form. Below ground, the station will be illuminated with atmospheric lighting that changes to indicate the light outside at different times of the day.

The Fornebu Senter station (below) has a totally different (and in our eyes, more appealing) design. This one is inspired by Norway's rugged landscape and has a large raised walkway. Two public plazas connect to the station's pair of entrances to provide meeting spaces for travelers. The underground station doesn't appear to feature the novel lighting of the Fornbuporten station.

The Fornebu Senter station is inspired by Norway’s mountainous landscapes and fjords
The Fornebu Senter station is inspired by Norway’s mountainous landscapes and fjords

"Inspired by Norway's mountainous landscapes and fjords that have been eroded over millennia, the Fornebu Senter station's design carves canyons and spaces for the flow of people," says ZHA. "Echoing this concept of re-imagined glacial landscapes, public plazas at street level transform fluidly into entrances at either end of the station, becoming meeting places for their new community with a distinct architectural identity."

Source: ZHA

0 comments
There are no comments. Be the first!