Here's a lovely little project from Amsterdam's cc-studio. Named Thoreau's Cabin in honor of American author Henry David Thoreau, the off-grid shelter features a wood-burning stove, large sliding doors that open it up to the outside, and an understated elegance that enables it to complement, rather than dominate, its surroundings.

Located on a 5,900-acre (2,387-hectare) park in Utrecht, Netherlands, Thoreau's Cabin was built to replace an old cottage dating back to the 1960s. It serves as both a place to store supplies, and a warm and dry haven to the volunteers who tend the park.

Sick of Ads?

Join more than 500 New Atlas Plus subscribers who read our newsletter and website without ads.

It's just US$19 a year.

More Information

The cabin is clad in aluminum and sports a painted aluminum roof. Inside, uncovered wood dresses a tasteful and sparse interior measuring a total floorspace of 42 sq m (452 sq ft). The lion's share of space goes to the living area, while the rest is split between a bedroom and laundry/storage room, and kitchenette (but no toilet).

Thoreau's Cabin operates totally off-the-grid. For water, there's a nearby well and the kitchen tap is operated by a small pump that draws from a container in the kitchen cabinet. Heat comes via a large wood-burning stove, but in warmer weather, the cabin's two large sliding doors open up an entire corner of the building to create a semi-outdoor space that's a little like 2by4 Architects' Summer House.

"The architecture of the cabin complements the pastoral elegance of the park," says cc-studio. "You can almost picture Thoreau writing Walden here."

Thoreau's Cabin was completed last year.

Source: cc-studio

View gallery - 16 images