Architecture

Sustainable learning hub keeps cool with math-inspired petal facade

Sustainable learning hub keeps...
The EZONE UWA Student Hub had a budget of AU$80 million (around US$57 million) and took two years to complete
The EZONE UWA Student Hub had a budget of AU$80 million (around US$57 million) and took two years to complete
View 6 Images
The EZONE UWA Student Hub features a shading screen that is carefully positioned to diffuse sunlight, helping to keep the interior of the building cool
1/6
The EZONE UWA Student Hub features a shading screen that is carefully positioned to diffuse sunlight, helping to keep the interior of the building cool
The EZONE UWA Student Hub had a budget of AU$80 million (around US$57 million) and took two years to complete
2/6
The EZONE UWA Student Hub had a budget of AU$80 million (around US$57 million) and took two years to complete
"It was important that the building itself could be a tool for learning and research – for example, access to transparent, 'real' plant room spaces, and informal breakout spaces linked to specialist laboratories and learning studios," says Hassell Principal David Gulland
3/6
"It was important that the building itself could be a tool for learning and research – for example, access to transparent, 'real' plant room spaces, and informal breakout spaces linked to specialist laboratories and learning studios," says Hassell Principal David Gulland
The EZONE UWA Student Hub's interior is spacious and light-filled thanks to its generous glazing
4/6
The EZONE UWA Student Hub's interior is spacious and light-filled thanks to its generous glazing
The interior of the EZONE UWA Student Hub measures 9,656 sq m (roughly 10,000 sq ft)
5/6
The interior of the EZONE UWA Student Hub measures 9,656 sq m (roughly 10,000 sq ft)
The EZONE UWA Student Hub's solar power and wind turbines reduce the building's draw on the power grid
6/6
The EZONE UWA Student Hub's solar power and wind turbines reduce the building's draw on the power grid
View gallery - 6 images

With several of its staff having graduated from the University of Western Australia (UWA), Hassell was well-suited to design its new Faculty of Engineering and Mathematical Sciences building. The project is defined by a shading screen of metal "petals." It also boasts sustainable technology like solar power and an advanced monitoring system.

The EZONE UWA Student Hub's facade is carefully positioned so as to diffuse the sunlight and mitigate solar heat gain inside the building, reducing artificial cooling needs. Hassell also says the petals' geometric repeating patterns are a nod to the engineering and mathematical calculations taking place inside.

Other notable energy-saving and sustainable additions include solar panels on the roof and wind turbines, both of which help reduce the building's draw on the grid. Students can also access a high-tech digital twin system and monitor the performance of the building using a series of sensors.

"The building will capitalize on a passive solar design," says Merv Shortt, UWA Major Projects Manager. "It includes a number of Solar PV applications, with glass panels incorporated into the structure to support a wind turbine and battery storage for electric car charging. The innovative design also includes a number of outdoor shaded study spaces with high-speed Wi-Fi, real-time building monitoring and access to the digital twin and living laboratory."

The EZONE UWA Student Hub's interior is spacious and light-filled thanks to its generous glazing
The EZONE UWA Student Hub's interior is spacious and light-filled thanks to its generous glazing

The interior of the EZONE UWA Student Hub measures 9,656 sq m (roughly 10,000 sq ft) and hosts three engineering labs and 14 flexible teaching spaces, with enough room for 150 research students. The interior looks light-filled thanks to all the glazing and there's also several informal socializing spaces, as well as a cafe.

The project had a budget of AU$80 million (around US$57 million) and took two years to complete. In a nice touch, a viewing platform was installed during construction and site tours were arranged for students and staff, teaching them all about the building and how it was being built.

Sources: Hassell, UWA

View gallery - 6 images
1 comment
Karmudjun
Hmmm. The design is mathematically inspiring, in an industrial beauty sort of way. I hope the energy savings are worth it. I've seen designs out of Cincinnati that are 'butt-ugly' that won national and international architecture awards but the building's occupants (research scientists) found the space lacking in normal needs - closet space was eaten up by the bulbous facade - you might have room on a shelf at eye level and no room for anything at the door. I could go on - it is a notable nightmare if you can't get a purely interior room with standard dimensions.

But - I digress...I found the change in petal colors and sizes a little bewildering - are they fixed and of different dimensions or are they movable in relation to the sunlight angles? In any respect, thank you for your article, this is the kind of information of 'doings' in the world that keep me reading.